Máglyarakás ínyenc módra

Hozzávalók:
6 db körte, 1 teáskanál őrölt szegfűszeg és szegfűbors, 1 citrom reszelt héja, 25 dkg margarin, 8 db öreg zsemle, 1 l tej (szűken), 3 egész tojás + 3 tojásfehérje, 30 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 20 dkg áfonya- vagy szilvalekvár, édes morzsa, 1 üvegcse vilmoskörte aroma

Elkészítés:

Tegyük fel a tejet forralni. A tojások sárgáját, a cukor harmadát, a citrom héját és egy csomag vaníliás cukrot jól kikeverünk, és a forró tejhez keverjük. A zsemléket vágjuk vastag szeletekre (ha nem elég szikkadtak, mikróval rásegíthetünk), majd áztassuk a tejbe. A körtéket meghámozzuk, magozzuk, és vastagabb szeletekre vágjuk. A margarin nagy részével, az őrölt fűszerrel és a cukor harmadával puhára pároljuk.
Egy magasabb falú tepsit kenjünk ki a margarin maradékával, szórjuk be édes morzsával. Tegyük bele a zsemle kétharmadát, erre tegyük rá a körtét. Merjük rá a maradék zsemlét. Erre öntsük rá a lekvárt.
Előmelegített sütőben közepes lángon süssük fél órán át. Amíg sül, a tojások fehérjét verjük kemény habbá (ha az elején csöppentünk bele pár csepp ecetet, gyorsabban lesz kemény), miközben verjük, a vége felé tegyük bele a körtearomát, maradék cukrot és vaníliás cukrot.
Ha letelt a fél óra, kenjük ezt a sütemény tetejére, és eggyel kisebb fokozaton süssük további negyed órán át. Végül zárjuk el a sütőt, és szárítsuk további tíz percet. Melegen nagyon finom, bár másnap hidegen sokkal szebben lehet szelni.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése