Madártej

Hozzávalók:
1 l tej, 5 tojás, 5 dkg mazsola, 1/2 rúd vanília, 10-15 dkg porcukor, ízlés szerint, 1 púpozott evőkanál liszt, csipetnyi só.

A lisztet 1 dl tejjel simára keverem. 2 evőkanál tejet és 2 evőkanál cukrot félreteszek, a többit felforralom a megmaradt tejjel és a vaníliával. Közben a fehérjékből nagyon kemény habot verek, és a félretett cukrot apránként belekeverem. A forrásponton lévő tejbe evőkanállal adagolom a habgaluskákat. Ha az alsó felük megfőtt, akkor óvatosan megfordítom, és a másik felüket is megfőzöm. Szitára vagy szűrőlapátra téve lecsöpögtetem. A visszamaradt tejbe beleöntöm a liszttel simára kevert tejet, és állandó keverés közben felforralom. Ha kissé besűrűsödött, a vanília rudat eltávolítom belőle. A tojássárgákat a félretett hideg tejjel simára keverem, majd a már besűrűsödött tejet lassan, apránként adagolva, a tojássárgákhoz keverem. Gőz fölött, folyamatosan kavarva, az egészet krémmé sűrítem, és gyorsan lehűtöm. (Ez úgy egyszerű, ha a krémmel teli edényt egy nagyobb, hideg vízzel telt lábosba helyezem, és 10 perc múlva kicserélem alatta a vizet. Még kétszer cserélem alatta a vizet. Fél óra alatt lehűthető ezzel a módszerrel.)
Tálalás előtt a már hideg krémet üvegtálba öntöm, ráteszem a habgaluskákat, és rászórom a közben megmosott, leszárazott mazsolát.
Vigyázat! A madártejet lehetőleg aznap fogyasszuk el, mert nagyon hamar romlik.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése