Liegnitzi bomba

Hozzávalók:

400 g méz, 150 g vaj, 4 tojás, 200 g barnacukor, 4 ek kakaó, 125 g apróra vágott mandula, 1 kk mézeskalácsfűszer. 4 cl rum, 450 g teljes őrlésű búzaliszt, 1 cs sütőpor, vaj a forma kenéséhez, darált mandula a szóráshoz, 100 g szárított sárgabarack, 125 g mazsola, 100 g marcipánmassza, 50 g aprított cukrozott narancshéj, 50 g aprított cukrozott citromhéj, 150 g mézes csokoládé, 50 g vaj.


Olvasszuk fel egy lábosban a mézet és a vajat. Keverjük ki a tojásokat a cukorral, majd fokozatosan keverjünk bele 2 ek kakaót és adjuk hozzá az apróra vágott mandulát, a mézeskalácsfűszert, a rumot, a lisztet, a sütőport és a vajas mézet.

Vajazzunk ki 12 db bombaformát, szórjuk be belsejüket darált mandulával, és félig töltsük meg tésztával. Vágjuk apróra a sárgabarackot, keverjük össze a megmosott mazsolával az apróra vágott marcipánnal, narancs- és citromhéjjal és mindegyik formába tegyük a keverékből. Töltsük rá a maradék tésztát, 180 °C-ra előmelegített sütőben 30 percig süssük. Ha elkészült, gyorsan fordítsuk ki a formákból, és rácson hűtsük ki.

A mázhoz olvasszuk fel a vajat és a csokoládét és keverjük bele a maradék kakaót. Kenjük a még langyos tészták tetejére és hagyjuk kihűlni. Ha nincs bombaformánk, két rétegű erős alufóliával is helyettesíthetjük. Vágjunk ki belőle kb. 15 cm átmérőjű köröket és csavarjuk egy pohár fala köré.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése