Mandulás fonott kalács

Hozzávalók 16 szelethez:
A tésztához:
8 dkg margarin, 2,5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 1,25 dl tej, 37,5 dkg liszt, 7,5 dkg cukor, 1 csipet só, 1 db tojás.
A töltelékhez:
25 dkg hámozatlan mandula, 10 dkg cukor, 1 db tojás, 1,25 dl habtejszín, 1 db kisebb alma, 1 tojás sárgája a megkenéshez, margarin a tepsi kikenéséhez, 1 evőkanál kajszibarack lekvár.

Elkészítés:
Az élesztőt elmorzsoljuk, a cukorral langyos tejben feloldjuk, és meleg helyen letakarva 10 perc alatt felfuttatjuk. Kissé megolvasztjuk a margarint és a lisztet, a cukrot, a sót, a tojást és az élesztőt hozzáadva sima tésztát gyúrunk. Cipót formálunk belőle, és meleg helyen hagyjuk a duplájára megkelni. A mandulát héjastól ledaráljuk, összekeverjük a cukorral, a tojással és a tejszínnel. Meghámozzuk az almát, finomra reszeljük, és a töltelékhez adjuk. A tésztát jól átgyúrjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, és rákenjük a tölteléket. A tésztát a szélesebb oldala felől feltekerjük. A szélét megkenjük tojássárgájával, és jól összenyomjuk. A tekercset egy éles késsel hosszában félbevágjuk, és a két darabból fonatot készítünk. Margarinnal megkent sütőlemezen hagyjuk tovább kelni. Megmelegítjük a barackízt, megkenjük vele a fonott kalácsot, és előmelegített sütőben 180°C-on 25-30 percig sütjük.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése