Marcipános csemegeszelet

A sütemény három részből áll: vajas lapból, marcipánból és párizsi krémből.

Hozzávalók:

14 dkg vaj, 7 dkg porcukor, 2 dkg vaníliás cukor, 4 tojássárgája, 5 tojásfehérje, 7 dkg kristálycukor, 11 dkg liszt, 3 dkg kakaó


Elkészítése:

A vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük, majd adagolva folyamatosan hozzáadjuk a 4 tojássárgáját. Közben a fehérjét és a kristálycukrot kemény habbá verjük. A lisztet és a belekevert kakaót hozzáöntjük az előbb elkészített masszához. Amikor kész a massza, tepsiben sütőpapírra tesszük, és a masszát egyenletesen kikenjük. 210 °C-on 15 percig sütjük. Kihűlés után kettévágjuk, és az így kapott két lap közé tesszük majd a párizsi krémet és a marcipánt.


A párizsi krém elkészítése:

2 dl tejszín, 20 dkg étcsokoládé, 10 dkg vaj


A tejszínt felfőzzük, majd hozzáadjuk a csokoládét, és simára keverjük. Lehűtjük, majd a vajjal habosra keverjük. Az így kapott párizsi krémet felezzük, mert két rétegben visszük fel a süteményre. Egy 4-5 dekányit azonban külön tegyünk félre e krémből, mert a sütemény tetejére kell majd.


Az első vajas lapra kenjük a krém felét, rátesszük az előre kinyújtott marcipánlapot (kb. fél kilogrammra van szükségünk, amit ugyanolyan nagyságúra nyújtunk, mint a vajas lapunk), majd megint a párizsi krémet, és végül a másik vajas lapot. Az így elkészített süteménynek vékonyan lekenjük a tetejét a félretett párizsi krémmel, picit visszahűtjük, és a tetejét vízgőzön felolvasztott csokoládéval díszítjük. Mikor megköt a csoki, szeletelhetjük és fogyaszthatjuk. Még finomabb, has magozott alkoholos meggyel megszórjuk mindkét párizsi réteg tetejét.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése