Hozzávalók (kb. 30 szelethez)
25dkg puha vaj, 40 dkg kristálycukor, 40 dkg liszt, 4 tojás, 6 narancs héja, lereszelve, 1 teásálkan sütőpor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál só, 15 dkg csokoládélencse (csipsz), 1,5 dl író, ½ dl frissen facsart narancslé, 2 teáskanál vaníliakivonat
Szirup:
1 dl frissen facsart narancslé, 10 dkg kristálycukor
Máz:
15 dkg porcukor szitálva, 3-4 evőkanál frissen facsart narancslé
A sütőt előmelegítem 170 °C -ra. Kivajazok és kilisztezek két sütőpapírral bélelt téglalap alakú mély formát (24cmx12cmx7,5 cm méretű), esetleg püspökkenyér formát.
Ha először még az üres formát kikenem olvasztott vajjal, akkor nagyon szépen egyenletesen ki lehet bélelni a sütőpapírral, mert a formához tapad. Szilikonos formánál ez nem szükséges.
A tésztához elektromos keverővel habosra keverem a puha vajat a cukorral. Egyesével hozzáadom a tojásokat, valamint a reszelt narancshéjat. Egy másik tálban összeszitálom a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót. Egy harmadik tálkában összekeverem a fél dl friss narancslevet, az írót és a vaníliakivonatot (elhagyható).
A vajas tojásos keverékbe lassan, felváltva adagolom és keverem a lisztet és a „nedves” hozzávalókat.
Fontos!: Külön keverd ki az írót és a narancslevet, különben a vajas keverékben azonnal kicsapódik. A végtermék szempontjából nem probléma, de nem néz ki valami bizalomgerjesztően.
A csokicsipszet (külföldön chocolate chips, v. button, v. pépites de chocolat, itthon az Ázsia boltban csokoládélencse néven kapható.) összekeverem egy teáskanál liszttel (ez azért fontos, hogy egyenletesen legyen a sütiben, ne süllyedjen az összes az aljára). Hozzáadom a tésztához. A kész masszát elosztom a két formában, elegyengetem a tetejét. 45-60 perc alatt készre sütöm, amíg egy fogpiszkáló szárazon jön ki belőle és a közepe már nem remegős.
Amíg sül, elkészítem a szirupot: összeforralom a narancslevet a cukorral, hogy az teljesen felolvadjon. Amikor a süti megsült, megszurkálom egy fogpiszkálóval és meglocsolom a sziruppal, hogy jól beszívja (egyformán elosztom a két süti között). Most teljesen lehűtöm a sütit. A mázhoz átszitálom a porcukrot és teljesen simára keverem a 3-4 evőkanál narancslével. Kettéosztom és késsel egyenletesen rákenem a süti tetejére. Hagyom megszáradni (kb. 15 perc).
Fontos, hogy tényleg teljesen lehűljön a süti, különben a máz elolvad rajta.
Alufóliába csomagolva a hűtőben tárolom. Napokig eláll. Máz nélkül gyönyörűen fagyasztható.
Előző nap érdemes elkészíteni.
A recept chili&vanilia oldaláról való
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése