Fahéjas linzerkarika narancskrémmel

Hozzávalók (30 darab):
Linzertészta:
20dkg liszt, 15dkg hideg vaj, 10dkg porcukor, 7dkg darált dió, csipet só, nagy csipet fahéj  
Narancskrém:
10dkg cukor, 2 nagy narancs héja, 1 nagy narancs leve, ½ citrom leve, 4 tojássárgája, 2 egész tojás, 12 dkg vaj

(A süteményhez a krémnek kb. a fele kell, úgyhogy lehet felezni a receptet, de a krém másik felét lefagyaszthatjuk) 

Narancskréme (előző nap kell elkészíteni, hogy a hűtőben megszilárduljon): 
Lábasban összekeverem a narancs és a citrom levét, héját és a cukrot. Hozzáadom a tojássárgákat és az egész tojásokat és simára keverem. 
Állandó keverés takarékon addig főzöm, amíg nem kezd el rotyogni. Ekkor kis darabonként hozzáadom a vajat és addig keverem, amíg be nem sűrűsödik (sűrű vaníliakrám állagúnak kell lennie. Lehűtöm és a hűtőben tárolom.
Tészta:
Sütőt előmelegítem 180 °C-ra. Kézzel (vagy konyhai robotgéppel) gyorsan összekeverem a hozzávalókat (a hideg vajat reszelhetjük is a reszelő nagy lyukán)
A tésztából egy gombócot gyúrok, becsomagolom fóliába és a hűtőbe teszem 30 percre. Vékonyra kinyújtom és kerek pogácsaszaggatóval kis köröket szúrok ki.
Ráteszem egy nagy sütőlapra (sütőpapír, vajazva, lisztezve) és kb. 6-7 perc alatt megsütöm.
Az 5. percnél már ott állok, nehogy elégjen - ez másodperceken múlik! Világos színűnek kell maradnia és picit úgy tűnik ilyenkor mintha még nem lenne teljesen megsülve.
Mialatt hűl, még tovább sül, úgyhogy ez így jó. Teljesen kihűtöm.

A süti összeállítása:
Két-két linzerkarikát összeragasztok a narancskrémmel (tényleg csak keveset kell közé tenni, különben kifolyik az oldalán).
A sütit alufóliával letakarva legalább fél napig, méginkább másnapig állni hagyjuk, ezalatt finoman megpuhul.



A recept és a kép chili&vanilia oldaláról való

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése