Athéni diós kalács

Hozzávalók:
40 dkg cukor, 4 tojás, 6 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 mokkáskanál fahéj, 35-40 dkg liszt, 1 mokkáskanál sütőpor.
Szirup:
18 dkg cukor, 1/4 l víz, 1 kis pohár konyak.

Az eldarabolt dióból 2 kanálnyit félreteszünk a szóráshoz.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk.
Simára keverjük a cukrot, vajat, majd egyenként hozzákeverjük a tojássárgáját és a fahéjat. Apránként adagoljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet és a diót. Óvatosan hozzáadjuk a habot is.
Kikent tepsibe öntjük, megszórjuk a dióval és közepesen meleg sütőben 30-40 percig sütjük (tűpróba). A sütőt kikapcsoljuk, de a kalácsot bennhagyjuk.
A cukrot a vízben sűrűsödésig főzzük. Beleöntjük a konyakot.
Amikor a kalács már majdnem meghűlt a sütőben, ráöntjük a forró szirupot. Megvárjuk, míg kihűl, ekkor kockára vagy rombuszra vágjuk.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése