Citromtorta


Elkészítési idő: 45 perc, a hűtés ideje nélkül

A citromkrémhez:
125 g vaj
125 g cukor
4 tojássárgája
125 ml citromlé
A vajkrémhez:
1 tasak vaníliaízű pudingpor
60 g cukor
500 ml tej
250 g puha vaj
1 piskóta (3 lapos, 26 cm átmérőjű) tortalap
A díszítéshez:
30 g hámozott, szeletelt
mandula
50 g félkeserű
csokoládébevonó
citromgerezdek


1. A citromkrémhez a vajat felolvasztjuk, a tűzhelyről levéve a cukrot apránként belekeverjük, a tojássárgáját hozzáadjuk és a masszát vízfürdőben sűrű krémmé felverjük. A citromlevet beleöntjük és a krémet állandó keverés közben majdnem forrásig hevítjük, majd lehűlésig tovább keverjük.
2. A vajkrémhez a pudingporból a cukorral és a tejjel pudingot készítünk a tasakon lévő leírás szerint, hideg helyre tesszük, időnként átkeverjük, nehogy bebőrösödjön.
3. A vajat keverőgéppel habosra keverjük, a már lehűlt pudingot evőkanalanként belekeverjük.
4. Az alsó tortalapot tortástálra tesszük, a citromkrém felével megkenjük és a középső lappal lefedjük. Ezt a fennmaradt citromkrémmel megkenjük, a legfelső lappal letakarjuk és enyhén rányomjuk.
5. A torta oldalát és tetejét a vajkrém felével bevonjuk, a maradék vajkrémet csillagcsőrű nyomózsákba töltjük és ezzel a torta tetejét díszítjük.
6. A mandulát serpenyőben zsiradék nélkül enyhén megpirítjuk, hűlni hagyjuk. A csokoládébevonót vízfürdőben, gyenge hőfokon simára keverjük.
7. A citromgerezdeket a bevonómasszába mártjuk, sütemény-rácsra tesszük és száradni hagyjuk, utána a torta tetejére tesszük. A torta oldalát a mandulával beszórjuk. Tálalás elölt legalább 3 órán át hűtőszekrényben tartjuk.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése