Fagylalt házilag:
Ha habverővel csináljuk, akkor kétszer verjük fel, hogy megelőzzük az apró jégkristályok kialakulását!
Ha gyakran készítünk fagylaltot, akkor érdemes befektetni egy fagylaltkészítő gépbe.
A kézműves fagylalt készítése
A házilag készített fagylaltoknál a fagylaltgépben előállított általában lágyabb állagú, mint a kézzel felvert. Ez azért van, mert a gépi keveréssel több levegő kerül az anyagba, mint a kézzel készítettnél.
Fagylaltkészítés fagylaltgéppel
A receptek mindegyikét elkészíthetjük elektromos fagylaltgépben is. A fagylaltgép fém tartályát egy jégakku betét veszi körül. A jó fagylaltkészítés titka hogy ezt a tartályt a fagylaltkészítést megelőző napon be kell tenni a mélyhűtőbe, legalább mínusz 18 °C-ra! Ügyeljünk még arra is, hogy a felhasználandó alapanyagok is hidegek legyenek. Ha főzni kell a fagylalt alapját, akkor azt mindenképpen hűtsük le. Mielőtt a fagylaltmasszát beleöntenénk a dézsába, illesszük rá a tetejét, és Indítsuk el a keverőlapátot. Csak ezután öntsük a fagylaltmasszát a dézsába, különben a keverék fallal érintkező rétege gyorsan odafagyhat az
edény oldalához.
Az elkészítési idő az alapanyagoktól függően 15-30 perc. A fagylaltgépben elkészített fagylaltot nem kell többször felverni, habosítani, mint azt a recept írja, elég egyszer alaposan kikeverni fagylaltgépben. A kész fagylaltot 1 -1,5 órát benne hagyhatjuk a fagylaltgépben, a hűtőszekrény normál hűtőterében tárolva. Ha nem azonnali tálalásra szánjuk, akkor tetővel ellátott műanyag vagy fém edénybe adagolva a mélyhűtőben tárolhatjuk.
Tálalás
A fagylaltot a legjobb pár órával elkészítés után tálalni. Az ízek ezalatt már összeérnek, és a fagylalt kellően megszilárdult.
A sörbeteknek nincs szükségük hosszabb időre, az elkészítés után rögtön tálalhatók.
Tárolás
A legtöbb házilag készített fagylaltot egy hónapig is tárolhatjuk mélyhűtőben. A sörbetet és a fagyasztott joghurtot legjobb, ha két-három héten belül elfogyasztjuk.
A fagylaltot üveg-, műanyag- vagy fémedényben tároljuk, a tetejét fóliával vagy fedővel takarjuk le. A fedő nélkül tárolt fagylalt kellemetlen ízűvé válhat!
Állag
A házilag készített fagylalt állaga sűrűbb, jobban megfagy, mint az üzletekben kapható kész fagylaltoké. A tálalás előtt fél-egy órával vegyük ki a mélyhűtőből, hogy kicsit meglágyuljon, különben nagyon nehezen kanalazható!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése