Szilveszteri torta

Elkészítési idő:
50 perc


2-2 réteg piskóta és csokoládés (26 cm átmérőjű) tortalap
7-8 evőkanál rum
8-9 evőkanál ribizlizselé
A tetejére:
200 g marcipánmassza
100 g szitált porcukor
A bevonathoz:
200 g félkeserű csokoládébevonó
A díszítéshez:
piros és zöld ételfesték
50 g szitált porcukor
kevés citromlé
30 g tejcsokoládé

A tortalapokat sablon segítségéve] 6-6 egyforma széles karikára vágjuk. Egy nagy világos piskótakarikái tortástálra teszünk, a következő, kisebb nagyságú sötét karikát belefektetjük, ezután a még kisebb világos karikát tesszük bele és ezt addig ismételjük, amíg egy lap elkészül. Ezt ribizlizselével megkenjük.
A következő réteghez először egy sötét süteménykarikát veszünk és ezt rakjuk ki az előzőekben leírtak szerint. Így 4 réteget kapunk, sakktáblaszerűen elhelyezve. Közben minden egyes réteget és végül az egész torta oldalát is megkenjük a zselével.
A tetejéhez a marcipánmasszát a porcukorral összegyúrjuk 1/3-át kél fóliaréteg között (26 cm átmérőre) vékonyra kinyújtjuk, a tortára tesszük. A megmaradt marcipánt a díszítéshez félretesszük.
A bevonathoz a csokoládébevonót felaprítjuk és a kókusz-zsírral együtt kis edényben, vízfürdőben, gyenge hőfokon simára keverjük, ezzel a süteményt bevonjuk és a mázt hűlni hagyjuk.
A fennmaradt marcipánt az ételfestékkel megfestjük, kinyújtjuk, kis lóheréket szúrunk ki belőle, vagy gombát és kis malacot formázunk.
A porcukrot annyi citromlével keverjük el, hogy sima masszát kapjunk. Ezt kis pergamenpapír-tasakba töltjük, a torta oldalát és tetejét ezzel díszítjük. A fennmaradt cukormázzal rögzítjük a marcipánfigurákat a torta tetején.
A csokoládét kis edényben, vízfürdőben simára keverjük, pergamenpapír-tasakba töltjük és a torta oldalát ezzel díszítjük.


 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése