Karácsonyi torta

Elkészítési idő:
35 perc, a hűtés ideje nélkül


2 (26 cm átmérőjű) 3 lapos csokoládés tortalap
A nugátkrémhez:
400 g mogyorós nugát
500 g vaj
175 g szitált porcukor
1 tasak Bourbon vaníliás cukor
4 tojássárgája
2-3 evőkanál málnazselé
2 evőkanál Sherry
vékony étcsokoládé-lapocska
kevés nyers marcipánmassza
porcukor

Az egyik torta 3 lapját 18 cm átmérőjű lapra kivágjuk. Az alsó nagy tortalapot (26 cm átmérőjűt) tortástálra tesszük.
A nugátkrémhez a mogyorós nugátot kis edényben, vízfürdőben, gyenge hő­fokon simára keverjük és lehűlésig tovább keverjük. A vajat keverőgéppel habosra keverjük.
A nugátmasszát a vajba keverjük a porcukrot és vaníliás cukrot 2-3 perc alatt belekeverjük. A tojássárgáját egyenként hozzáadjuk és addig keverjük tovább, amíg sima, egységes krémet kapunk. Hideg helyre tesszük.


A málnazselét kissé felmelegítjük, ezzel az alsó nagy tortalapot megkenjük, majd 3 evőkanálnyi nugátkrémet rákenünk és a középső nagy tortalappal lefedjük. A Sherryt rácsöpögtetjük, azután kevés málnazselével, majd 3 evőkanál nugátkrémmel megkenjük. A felső nagy tortalappal lefedjük és a zselével nagyon vékonyan megkenjük. A torta oldalát a nugátkrémmel vékonyan bevonjuk.
A kis tortalapokat - ugyanúgy, mint a nagyokat - megkenjük, összeállítjuk, szélét a nugátkrémmel ugyancsak megkenjük. A nugátkrémmel mindkét tortát bevonjuk, kis kanállal, hullám vonalakkal diszkjük és a kis tortát a nagyra rátesszük.
A csokoládé lapokból kis karácsonyi kiszúróval különféle formákat kiszúrunk. Ehhez a kiszúrót először forró vízbe mártjuk és leitatjuk. A csokoládémaradékokat kis edényben, vízfürdőben simára keverjük és sütőpapírra tett nagy csillagformákba beletöltjük, hűlni hagyjuk.
A formából kivett csillagokat kevés marcipánmasszával arany­papírral bevont fapálcikára erősítjük és a torta tetejére tűzzük. A tortát a kiszúrt csokoládéformákkal díszítjük, porcukorral enyhén megszórjuk és jól lehűtve tálaljuk.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése