Szamos bejgli

Hozzávalók:
1200 g liszt, 235 g sertészsír, 235 g vaj, 14 g só, 26 g élesztő, 100 g tojássárgája (5 db), 240 g tej, 120 g porcukor. 
Diótöltelék:
1200 g dió, 200 gr morzsa (száraz darált piskóta, vagy zsemlemorzsa), 580 g cukor, 100 g méz, 150 g mazsola, 150 g narancshéj, 20 g reszelt citromhéj, 8 g őrölt fahéj, 485 g víz, 135 g narancsszirup.                       
Máktöltelék:
1450 g darált mák, 720 g cukor, 125 g méz, 80 g mazsola, 30 g vaníliás cukor, 10 g őrölt fahéj, 275 g víz, 135 g narancsszirup.                                        

Elkészítés:
Először a tölteléket készítjük el. A vizet a sziruppal 1 nagyobb edénybe feltesszük a tűzhelyre, majd az összes fűszert beletesszük a folyadékba a cukorral és a mézzel együtt. Mikor forrni kezd, akkor keverjük hozzá a darált mákot, diótölteléknél a daráltdiót és a morzsát. Ha a töltelék kihűlt, 340 gr-os darabokba kimérjük, folpackkal letakarva hűtőben tároljuk.                              
A felhasználás napján készítjük a tésztát. A receptben szereplő anyagokat összegyúrjuk, majd 200 gr-os darabokra felosztjuk, felgömbölyítjük. Rövid pihentetés után a tésztát vékonyra kinyújtjuk, és az előre kimért tölteléket egyenletesen ráterítjük. A tésztát a töltelékkel felcsavarjuk, majd sütőlemezekre felrakva, tojással bekenjük. 
                                                  
Kenőtojás:  
50 g egész tojás (1 egész tojás és 2 db sárgája), 40 g  tojássárgája. Ha a bekent bejglin a kenőtojás rászáradt, újból átkenjük azt. Újbóli száradás után 180 °C-on kb. 40-50 percig sütjük.                                         
Mielőtt a sütőbe tesszük hurkapálcával (nem villával) megszurkáljuk, hogy a gőzök el tudjanak távozni. Az elkészült bejgli 63% töltelék, 37% tészta.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése