Mákos-diós bejgli

Hozzávalók:
45 dkg gluténmentes liszt, 3 dkg élesztő, 8 dkg margarin, 2 evőkanál (púpos) kristálycukor, 3 dl tej, 2 db tojás-sárgája, csipet só, 1/2 dl rum.

Az élesztőt egy kevés langyos tejben és 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk. A maradék cukrot meg a sót elkeverjük a tejjel, a 2 tojás sárgájával és a rummal. A megszitált gluténmentes lisztből, a megkelt kovászból és a langyos, elkevert tejből tésztát dagasztunk. Mikor már kissé kidolgoztuk, hozzáadjuk az olvasztott, de csak langyos margarint, és hólyagosra, simára kidolgozzuk. A tetejét meghintjük gluténmentes liszttel, vagy keményítővel és tiszta konyharuhával letakarjuk. Nem túl meleg helyen, megkelesztjük. Mikor már kétszeresére megkelt, lisztezett gyúródeszkán kettéosztjuk. Ujjnyi vastagságúra kisodorjuk, dióval, vagy mákkal megtöltjük, összecsavarjuk, kikent tepsire tesszük, és kb. 30 percig állni hagyjuk, csak azután sütjük meg. A tetejét enyhén cukrozott vízzel, vagy felvert tojással kenjük meg és nem túl hirtelen, megsütjük. Ebből a tésztából lekvárral töltött buktákat is süthetünk.

Diós töltelék:
Hozzávalók:
20 dkg dióbél, 5 evőkanál (púpos) kristálycukor, 5 dkg mazsola, reszelt citromhéj, 1 dl tej

A diót ledaráljuk. A tejet felforraljuk, beleszórjuk a diót és a cukrot, majd jól összekeverjük. Levesszük a tűzről, belekeverjük a megmosott mazsolát és megízesítjük a reszelt citromhéjjal. Ha sűrű lenne, egy kevés tejjel hígítjuk. Hidegen töltjük meg vele a tésztát.


Mákos töltelék:
Hozzávalók:
20 dkg mák, 4 evőkanál (púpos) kristálycukor, 1 evőkanál baracklekvár, 1 evőkanál méz, 2 dl tej,

A mézzel, meg a hígabb baracklekvárral és a cukorral elkevert mákot belefőzzük a forrásban levő tejbe, vagy vízbe. Jól elkeverjük, ha híg lenne, még forraljuk egy kicsit, ha elég sűrű, azonnal levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk. A töltelék legyen könnyen kenhető.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése