Karácsonyi bejgli 2.

Hozzávalók:
A tésztához:
56 dkg liszt, 21 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, csipetnyi só, 2 tojás sárgája;
A diótöltelékhez:
30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, 1,5 reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg mazsola, 8-10 dkg apróra vágott birsalmasajt;
A mákos töltelékhez:
30 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 2,5 dl tej, 7 dkg mazsola, 2 evőkanál nagyon apróra vágott ananászbefőtt, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 szem összetört szegfűszeg.

A lisztet a vajjal elmorzsolom. Az élesztőt 1 dl langyos tejbe keverem a cukorral együtt, majd 5 percnyi várakozás után hozzáöntöm a vajas liszthez. Hozzáteszem még a tészta összes alkotórészét, és alaposan összedolgozom. Ha már sima, akkor 4 kis cipóba osztom, és lisztezett deszkán, a tetejét is belisztezve, konyharuhával letakarom, és a duplájára kelesztem. Közben elkészítem a töltelékeket. A dióshoz a cukrot 0,5 dl vízben felforralom, és hozzáöntöm a darált dióhoz. Ezután a reszelt almával, a birsalmasajttal, a megmosott és megtisztított mazsolával, valamint a sárgabaracklekvárral jól összekeverem. A mákos töltelékhez a tejbe belekeverem a mákot, a cukrot, a mazsolát és az összes fűszert. Éppen csak egyet forralok rajta, máris leveszem a tűzről és kihűtöm. A megkelt tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtom, és felkenem rá az egyik fajta töltelék felét. Szorosan összetekerem. Az ily módon elkészített 4 rúd bejglit sütőlemezre teszem, egymástól kb. 3 cm távolságra. Tojásfehérjével megkenem a tetejüket, majd hideg helyen hagyom még pihenni. Egy óra múlva újból megkenem tojásfehérjével, és újabb félórai várakozás után az előmelegített, forró, de gőzös sütőben szép barnáspirosra sütöm. Csak akkor veszem le a sütőlapról, ha már teljesen kihűlt, majd folpack fóliába csomagolva hűvös, száraz helyen tárolom. Az ünnep előtt akár 3 héttel is elkészíthető, így nem kell vele bajlódni az ünnepi forgatagban. Ezt a bejglit hónapokra el lehet tenni a mélyhűtőben.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése