Karácsonyi bejgli

Hozzávalók (4 rúdhoz)
A tésztához:
50 dkg liszt, 20 dkg margarin, 2 dkg élesztő, 3 dkg porcukor, 2 tojássárga, csipetnyi só;
A diótöltelékhez:
25 dkg darált dióbél, 20-22 dkg porcukor, 1 nagy, savanykás, reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 10 dkg egészen apróra vágott birsalmasajt (vagy cukrozott gyümölcs, vagy nagyon kemény, régi dzsem). 5 dkg mazsola, csipetnyi só;
A máktöltelékhez:
25 dkg darált mák, 20 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 2 dl tej, 1 zacskó vaníliás cukor, 3 szem összetört szegfűszeg, 1 mokkáskanál reszelt narancshéj, csipetnyi só.

A lisztet a margarinnal elmorzsolom. A szétmorzsolt élesztőt a cukorral együtt 1 dl meglangyosított tejbe keverem, és 5 percnyi várakozás után a margarinos liszthez öntöm. Hozzáteszem a tészta összes többi alkotórészét, és jól összedolgozom. Ha már sima, 4 cipóba osztom, és a tetejét is belisztezem. Lisztezett deszkára teszem, és konyharuhával letakarom. Langyos helyen (de nem a meleg tűzhely szélén!) eredeti térfogatához képest a duplájára kelesztem. Közben elkészítem a töltelékeket. A dióshoz a cukrot fél dl vízben felforralom, majd hozzáöntöm a dióhoz. Ezután összedolgozom a reszelt almával, a birsalmasajt-darabkákkal, a megmosott és megtisztított mazsolával, a sóval, valamint a sárgabaracklekvárral. A mákoshoz a tejbe belekeverem a mákot, a cukrot, a mazsolát és a fűszereket, majd egyet forralok rajta, és rögtön leveszem a tűzről. Hagyom, hogy egészen kihűljön.
Egy megkelt tésztacipót lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtok, és teljes felületére rákenem a diós töltelék felét. Szorosan összetekerem, két végét kissé benyomkodom, majd sütőlemezre helyezem. Még egy diós bejgli készül, míg a megmaradt 2 cipóból két rúd mákos, összesen tehát két diós, két mákos bejgli lesz. Tojásfehérjével megkenem a tetejüket, és 1 órára hűtőbe teszem. Ezután ismét bekenem tojásfehérjével, és fél óráig szobahőmérsékleten hagyom. Előmelegített, forró, de gőzös sütőben szép barnáspirosra megsütöm. (Akkor lesz gőzös a sütő, ha a rács alá helyeznek egy vízzel teletöltött kis tűzálló edénykét, ami a sütés ideje alatt folyamatosan párolog.)
A rudakat csak akkor szedem le a sütőlemezről, ha már egészen kihűltek. Fóliába csomagolva a hűtőszekrény legkevésbé hideg részén tartom fogyasztásig. Akár három hétig is eláll így, de a mélyhűtőbe is tehető.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése