Halva 2

Hozzávalók:
4 dl tej, 30 dkg olajos mag (napraforgó, dió, mogyoró, mandula stb.), 30 dkg cukor, 2 evőkanál vaj.

Az olajos magvakat apróra vágjuk, vagy megdaráljuk, elkeverjük a tejjel, cukorral és a vajjal és lassú tűzön felforraljuk, állandó keverés mellett a tűz erejét csökkentve addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. A kapott masszának illik elválni az edény aljától. Formába öntjük, hagyjuk kihűlni.

A keverék a besamelhez hasonlóan viselkedik, de sűrűbbre kell főzni. A recept 1 kg készítéséről szól. A cukor részben vagy egészében helyettesíthető mézzel. Ajánlatos arányosan kisebb mennyiséggel kísérletezni.
Halva, keleti édesség magyarított változata
1/2 csésze durumgrízt (Keleten őrölt mandulából készítik), 2 evőkanál vajon vagy gheen barnára pirítunk, majd 1 csészényi vízzel sűrű péppé keverjük. 2 evőkanál szőlőcukrot vagy mézet teszünk hozzá és még 1 kanálnyi vajat vagy gheet, 1-2 szem őrölt kardamom magot, csipetnyi őrölt fekete borsot. Ezekkel már csak felmelegítjük, aztán kihűtve, kockákra vágjuk.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése