Csöröge 2.

Elkészítési idő: 40 perc + pihentetés.

Hozzávalók 25 darabhoz:
40 dkg finomliszt, 8 dkg vaj, 2 csapott evőkanál cukor, csipet só, 0,5 dl rum, 1 dl tejföl, 5 tojás sárgája,
A tészta nyújtásához: liszt
A sütéshez: olaj
A tetejére: porcukor vagy vaníliás cukor
A tálaláshoz: 1 evőkanál rum, 30 dkg sárgabarackdzsem

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd az összes többi hozzávalóval rugalmas tésztává gyúrjuk. Két részre osztjuk, és tiszta konyharuhával letakarva hűvös helyen legalább 1 órán át pihentetjük. Ezután a tésztát belisztezett deszkán kb. 2 milliméter vastagra nyújtjuk. Derelyevágóval vagy éles késsel kb. 10 centi hosszú, 4-5 centi széles csíkokra szabdaljuk, s ezek közepét hosszában bemetsszük. Ezen a résen a tészta egyik rövidebb darabját (végét) átbújtatjuk, azaz masniszerűen áthúzzuk.
Ha valamennyivel elkészültünk, magas falú serpenyőbe vagy lábasba kb. 5 deci olajat töltünk, megforrósítjuk, és a tésztamasnikat oldalanként kb. 2-2 perc alatt aranysárgára sütjük. Konyhai papírtörlőre szedve felesleges zsiradékát leitatjuk, porcukorral meghintjük. Frissen, baracklekvárral is kínálhatjuk, de "másnaposan" még finomabb.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése