Mézes puszedli 4.

Hozzávalók:
8 dl liszt, 1,5 teáskanál só, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál sütőpor, 2 teáskanál őrölt fahéj, 2 teáskanál őrölt gyömbér, 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg, 2 dl vaj, 2,5 dl méz, 1/2 dl porcukor, 1 db tojás.

Szitáljuk egybe a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a fűszereket, tegyük félre egy kis időre. Egy nagy, nehéz (öntöttvas) serpenyőben olvasszuk egybe a vajat, a mézet és a cukrot. Hagyjuk langyosra hűlni. Ha meghűlt, verjük bele a tojást. Ezután kis adagokban, folyamatos keverés közben adagoljuk hozzá a lisztes keveréket. Ha a tészta ragadós, vagy nem könnyen kezelhető, hűtsük le egy kicsit.
A sütőt melegítsük elő kb. 170C°-ra, a sütőlapokat enyhén zsírozzuk meg. Lisztbe mártott tenyereink között készítsünk a tésztából 3 - 4 cm-es golyókat. Ezeket tegyük a sütőlapra, egymástól 5 - 6 cm távolságra, hogy a későbbiek során elterülhessenek anélkül, hogy egymáshoz érnének. Egy nagy sütőlapra nagyjából egy tucatnyi fér (nem több, mert összeragadnak, és formátlanok lesznek!). Süssük 15 percig, míg enyhén meg nem barnulnak. Ha kivettük a sütőből, azonnal szedjük le őket a sütőlapról, és egy fémrácson hűtsük ki.
Légmentesen záró bádogdobozban, hűtés nélkül sokáig tárolhatjuk. A fenti adagból kb. négy tucat készülhet.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése