Bázeli sütemény

Hozzávalók (1,5 kg süteményhez):
50 dkg méz, 2,5 dkg cukor, 1,5 dkg élesztő, 3 cl cseresznyepálinka, 5 dkg pirított mandula, 7 dkg cukrozott (kandírozott) citrom, 5 dkg cukrozott narancs, 1/2 narancs héja, 1/2 citrom héja, 1,5 dkg őrölt fahéj, 1 dkg őrölt szegfűszeg, 1 dkg őrölt szerecsendió, 60-65 dkg liszt, mandulaolaj, margarin

Elkészítés:

A cukorral elkevert mézet felforraljuk, majd azonnal levesszük a tűzről. Amikor egy kicsit meglangyosodott, belekeverjük az előzőleg cseresznyepálinkában feloldott (megfuttatott) élesztőt, a durvára vágott pirított mandulát, az apróra vágott cukrozott narancsot és citromot, a reszelt citrom- és narancshéjat, valamint a fahéjat, a szegfűszeget és a szerecsendiót. Kiöntjük a márványlapra, egyenletesen rászórjuk a lisztet, és egy-két teáskanál mandulaolaj hozzáadása után egy fémkanállal az egészet jól összedolgozzuk. Mielőtt kinyújtjuk, a nyújtófát is bekenjük mandulaolajjal, hogy ne ragadjon rá a massza. A fél centi vastagra kinyújtott tésztát kikent tepsibe tesszük, s előmelegített, forró sütőben ropogósra sütjük. A sütőből kivéve egy napig állni hagyjuk, majd négyzetekre vágva tálaljuk.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése