Rothschild kuglóf citromos mázzal



Hozzávalók (12 szelet):
A tésztához:
30 dkg Rama sütőmargarin, 28 dkg kristálycukor, 2 csomag vaníliás cukor, 5 tojás, 1 mokkáskanál sütőpor, 30 dkg finomliszt, 10 dkg magozott, puha aszalt szilva, 5 dkg törökmogyoró, 5 dkg dió, 5 dkg mazsola, 8 dkg étcsokoládé

A forma kikenéséhez: Rama sütőmargarin, finomliszt

A citromos mázhoz: 20 dkg porcukor, 0,5 dl frissen facsart citromlé

Elkészítés:

1. A puha (szobameleg) margarint a cukor kétharmadával meg a vaníliás cukorral habosra keverjük. A tojások sárgáját egyesével beledolgozzuk. A sütőport a liszttel összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk.

2. Az aszalt szilvát négybe vágjuk, a törökmogyoróval, a félbetördelt diógerezdekkel, a mazsolával, és a kis kockákra darabolt csokoládéval együtt a tésztába keverjük.

3. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is hozzáadjuk. Egyharmadát a kuglóf masszájához adjuk, jól összekeverjük, a többi tojáshabot pedig óvatosan forgatjuk bele.

4. Margarinnal kikent, belisztezett kuglófformába simítjuk, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (190 °C, légkeveréses sütőben 170 °C) kb. 1 óra 10 percen át sütjük. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük: ha nem tapad rá ragacsos massza, akkor jó.

5. Amikor a kuglóf kihűlt, citromos mázzal bevonjuk. Ehhez a porcukrot a citromlével, habverővel addig keverjük, míg sűrűn folyós nem lesz. Egy kisebb tepsire rácsot fektetünk, s erre átrakjuk a kuglófot. A citromos mázat rácsurgatjuk. Ami lefolyik róla, az a tepsiben összegyűlik, így újra a kuglófra locsolhatjuk. Dermedni hagyjuk, végül forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.

Elkészítés: 2 óra

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése