Marcipános és fahéjas csavart kifli

Hozzávalók (30 darab):
5 dl tej, 1 csomag (5 dkg) friss élesztő,15 dkg szobahőmérsékletű margarin, 5 dkg kristálycukor, 1/2 kávéskanál só, 2 kávéskanál őrölt kardamom, 70 dkg finomliszt

A töltelékhez:
5 dkg szobahőmérsékletű margarin, 25 dkg marcipán, 2 evőkanál őrölt fahéj

A tetejére:
tojás, kristálycukor

Elkészítés:

A tejet testhőmérsékletűre (37 °C-ra) melegítjük. Az élesztőt egy nagy tálba morzsoljuk, egy kevés tejet öntünk rá, és feloldjuk benne. A maradék tejet hozzáöntjük, majd a margarint, a cukrot, a sót, a kardamomot és a liszt nagy részét beledolgozzuk. A tésztát fakanállal, erőteljes mozdulatokkal 6-7 perc alatt (konyhai robotgépben kb. 4-5 perc alatt) simává, rugalmassá gyúrjuk. Fedővel vagy konyharuhával letakarjuk, és kb. 30 percig kelesztjük, hogy a duplájára dagadjon.

A tésztát a tál aljára nyomkodjuk, majd meglisztezett deszkára bontjuk, és finom mozdulatokkal dagasztani kezdjük. A töltelék hozzávalóit összekeverjük. A tésztát kettéválasztjuk. Mindkét részből téglalapot nyújtunk, és a tölteléket rákenjük.
A tésztát a rövidebb oldalánál fogva félbehajtjuk, és 2 cm-es csíkokat vágunk belőle. A csíkokat megsodorjuk, végüket összenyomjuk.
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.
Letakarjuk, és 40 percig kelesztjük. Közben a sütőt 200 °C-ra előmelegítjük.

A tésztát megnyomogatjuk. Ha rugalmasan visszaugrik, akkor megkelt. A kifliket a simára kevert tojással megkenjük, és kristálycukorral megszórjuk. A sütő középső rácsára tolva 15-20 percig sütjük. Konyharuhával lefedve rácson kihűlni hagyjuk.

Tipp:
Jobb kelt tésztát kapunk, ha olvasztott zsiradék helyett szobahőmérsékletűt használunk.
Kristálycukor helyett mandulapelyhet is szórhatunk a kiflire.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése