Eszterházy torta

Hozzávalók (16 szelet):
10 db tojás fehérje, 30 dkg cukor, 33 dkg darált dió, 2 dkg liszt CERBONA szalagos, 5 g zselatin por, 5 cl víz, 25 cl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 5 db tojás sárgája, 12 dkg cukor, 30 dkg vaj, 5 dkg darált dió, 5 cl konyak

Elkészítés:

Tészta:

10 db tojásfehérjét habbá verünk, hozzáadunk a habverés végén 30 dkg cukrot apránként, majd beleforgatunk 33 dkg darált diót és 2 dkg lisztet. 5 kerek lapot kenünk belőle, és 220 °C-os sütőben kisütjük.

Krém:

0,5 dkg zselatinport megduzzasztunk 0,5 dl hideg vízben. 2,5 dl tejet egy csomag vaníliás cukorral felforralunk. 5 db tojássárgáját 12 dkg cukorral kikeverünk, majd a forrásban lévő tejbe öntjük. Gyorsan keverve felforraljuk, és hozzáadjuk a duzzasztott zselatint. Ha kihűlt ez a massza, akkor kikeverjük 30 dkg vajjal, 5 dkg darált dióval és 0,5 dl konyakkal.

Töltés:

Az Eszterházy lapokat megspricceljük egy kis konyakkal, majd beletöltjük a krém 80%-át. Körbehúzzuk krémmel, de a tetejét nem! A tetejét lekenjük felforralt baracklekvárral.

Fondan bevonat:

Langyosra melegítünk 30 dkg fondant és áthúzzuk a torta tetejét. Az olvasztott csokoládét fecskendező zsákba töltjük és 2 cm-es távolságra felspricceljük rá a jellegzetes mintát. A még meg nem kötött fondanba késsel fel és lefele húzva kialakítjuk az Eszterházy torta jellegzetes rácsos motívumát.

Az oldalát bevonhatjuk tejszínhabbal, és szeletelt mandulával.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése