Jéghercegnő torta



Hozzávalók:
Tésztához:
75 g búzaliszt, 25 g cukor, 50 g lágyvaj vagy margarin, 1 tojássárgája (közepes méretű)

Tojáshab:
50 g cukor, 1 tasak vanillincukor, 1 tojásfehérje (közepes méretű)

Ezenkívül:
100 g étcsokoládé

Töltelék:
100 g fehércsokoládé, 500 g hideg habtejszín, 1 tasak zselatin fix, 75 g cukor, 1 tasak vanillincukor, Kevés reszelt citromhéj

Előkészítés:
A sütőt előmelegítjük, a 22 cm átmérőjű sütőforma alját kivajazzuk.


Elkészítés:


Tészta:

A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, a tésztához való többi hozzávalót hozzáadjuk, és az egészet egy konyhai robotgéppel először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton egységes tésztává keverjük. A tésztát a sütőformába tesszük, elsimítjuk, megszurkáljuk villával, a sütő alsó harmadába csúsztatjuk, majd megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: 3 – 4 fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 10 perc

Sütés után a tésztát hagyjuk kihűlni, a sütőformát levesszük róla.

Tojáshab:

A cukrot összekeverjük a vanillincukorral. A tojásfehérjét konyhai robotgéppel félkeményre felverjük. A cukorkeveréket lassan a habhoz adjuk, és keményre felverjük. A habot egy 8 mm-es csőátmérővel rendelkező nyomózsákba töltjük, és kis pöttyöket nyomunk a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Ezután a tepsit a sütő alsó harmadába csúsztatjuk.

Alsó és felső sütés: kb. 140 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 120 °C (előmelegítve)
Gáz: 1 – 2 fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 25 - 35 perc

A habcsókocskákat sütés után a sütőpapíron hagyjuk kihűlni.
A tészta köré sütőpapírral kibélelt sütőformát teszünk.
50 g étcsokoládét durva darabokra törünk, és vízfürdő felett kislángon megolvasztunk. Az olvadt csokoládét kicsit hagyjuk hűlni, ezután a tésztaalapot megkenjük vele, és hagyjuk megkeménykedni rajta.

Töltelék:

A fehércsokoládét lereszeljük. A habtejszínt kemény habbá verjük, hozzákeverjük a zselatin fixet, majd a cukorral, vanillincukorral és a citromhéjjal elkeverjük. A habcsókocskák egy részét (maximum tizet) és a fehércsokoládé reszeléket belekeverjük a tejszínhabba. Ezt a masszát a tortaformában lévő tésztaalapra kenjük, elegyengetjük.
A megmaradt habcsókokat ízlésesen a hab tetejére helyezzük, majd az egészet megszórjuk a maradék étcsokoládé reszelékével. A tortát legalább 5 óráig hűtjük.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése