Duplacsokis kuglóf

Hozzávalók:
Tésztához:


300 g étcsokoládé
200 g tejcsokoládé
200 g lágy vaj vagy margarin
200 g porcukor
1 tasak vanillincukor
5 tojás (közepes méretű)
375 g búzaliszt
1 tasak sütőpor
4 evőkanál rum, vagy 2 teáskanál rum aroma


Ezen kívül:

2 evőkanál instant kávépor
100 ml forró víz
2 evőkanál rum, vagy 1 teáskanál rum aroma


Előkészítés:

Az étcsokoládét durva darabokra törjük, gőz felett megolvasztjuk, majd hagyjuk kissé lehűlni. A tejcsokoládét apró darabokra törjük. A kuglófformát kivajazzuk, enyhén belisztezzük. A sütőt előmelegítjük.


Elkészítés:

A margarint vagy lágy vajat egy keverőedénybe tesszük és konyhai robotgéppel habosra keverjük. Hozzáadjuk az étcsokoládét, majd fokozatosan a cukrot, vanillincukrot is hozzákeverjük, míg sűrű masszát nem kapunk. A tojásokat egyenként, félpercenként konyhai robotgép legmagasabb fokozatán a masszához keverjük. A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd a rummal felváltva fokozatosan a masszához adjuk. Végül hozzáadjuk a darabokra tört tejcsokoládét.

A masszát a kuglófformába töltjük, és egyenletesen elsimítjuk.

A sütőformát a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.

Alsó és felsőfűtés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)

Sütési idő: kb. 50 perc

Ha megsült, a süteményt 10 percig a formában, sütőrácson hagyjuk kissé kihűlni, majd a formából kivéve azonnal „megitatjuk”.
Ehhez az instant kávéport forró vízben feloldjuk, hozzáadjuk a rumot, és a még meleg kuglófot meglocsoljuk, majd hagyjuk kihűlni.

Tipp:

A kuglóf elkészített állapotban jól fagyasztható.
Ízlés szerint, tálalás előtt hintsük meg a kuglófot porcukorral.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése