Lila torta

Elkészítési idő: kb. 80 perc


Hozzávalók (26 cm-es formához):

 

A piskóta alaphoz: 3-4 tojás, 2 evőkanál meleg víz, 150 g cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 100 g liszt, 100 g ételkeményítő, 2 púpozott teáskanál sütőpor

A lila krémhez: 50 ml tejszín, 1 tábla (100 g) Milka fehércsokoládé, 500 g Mascarpone, 1 üveg (700 g) erdei áfonya, 2 csomag zselatin

 

A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját a vízzel habosra verjük, 100 g cukrot és a vaníliás cukrot hozzákeverjük, majd addig verjük, míg világossárga krémet nem kapunk.

A tojásfehérjét kemény habbá felverjük, további kevergetés mellett a maradék cukrot is hozzátesszük. A tojásfehérjehabot a tojássárga­masszára púpozzuk, a lisztet az ételkeményítővel, a sütőporral elkeverjük, és a tojásfehérjehabra szitáljuk. Mindezt óvatosan egy habverővel felverjük. A tésztát sütőpapírral beborított sütőformába töltjük, és előmelegített sütőben 200 °C-on kb. 30 percig sütjük. A tejszínt a szeletekre tördelt Milka fehércsokoládéval együtt óvatosan, egy edényben felolvasztjuk, simára keverjük. Ezután hagyjuk kihűlni. Evőkanállal hozzáadjuk a Mascarponét és turmixgép­pel jól elkeverjük. Beleöntjük az áfonyát, a levét külön félretesszük, majd pürévé keverjük. 2 evőkanál zselatint kevergetés közben hozzáadunk.

Az áfonya levét enyhén felmelegítjük, a megmaradt zselatint hozzá­tesszük, majd amikor a zselatin feloldódott, hozzáadjuk a Mascarpone krémet. A tortalapot keresztben elvágjuk.

Az alsó felét tortagyűrűvel körülzárjuk, megkenjük az áfonyapürével, és a Mascarpone 1/3 részét eloszlatjuk rajta. Rátesszük a második tortalapot, és a maradék krémből kb. 150 ml-t kenünk rá. A tortát és a megmaradt krémet hűtőszekrénybe tesszük, majd amikor a massza zselésedni kezd, kivesszük. Eltávolítjuk a tortagyűrűt, és a tortát a maradék krémmel megkenjük.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése