Gőzgombócok világos máköntettel szilvaágyban

Elkészítési idő: kb. 30 perc (plusz 1 óra pihentetés)

Hozzávalók (4 személyre):


A gőzgombócokhoz: 1/2 tábla (50 g) Milka fehércsokoládé, 65 ml tej, 220 g liszt,

1 tojás, 1 csipet só, 1/2 csomag (21 g) friss élesztő

A világos máköntethez: Hozzávalók kb, 250 ml-hez: 40 g vaj,

1 evőkanál cukor, 1 tábla (100 g) Milka Alpesi tejcsokoládé, 1 pohár (200 g) tejszín vagy 1 tábla Milka fehércsokoládé, 1 evőkanál mák

A szilvakompóthoz: 1 üveg (700 g) szilvabefőtt, 1 teáskanál ételkeményítő, fahéj, őrölt szegfűszeg

 

A Milka fehércsokoládét darabokra törjük, vízben vagy mikrohullámú sütőben felolvasztjuk, simára keverjük, és langyos tejet adunk hozzá. A lisztet beleszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a tojást, a sót és a szét­morzsolt élesztőt. A tejben felolvasztott Milka fehércsokoládét is a tálba öntjük, az egészet jól elkeverjük, és belisztezett kézzel tésztát gyúrunk a finom pépből, azután letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen 45 percig kelni hagyjuk. Ezután megint jól átgyúrjuk. 4 gombócot formálunk a tésztából, és hagyjuk még 15 percig pihenni. Egy magas edényt félig töltünk vízzel, és feltesszük forralni. A gombócokat egy konyharuhába fektetjük, a konyharuha csücskeit a fazék füléhez kötözzük úgy, hogy csak a gőz érje a gombócokat. A konyharuha helyett nemesacél szűrőt is használhatunk, amelyet az edényre akasztunk.

 

Öntet: A vajat egy edényben felmelegítjük és megolvasztjuk, beleszórjuk a cukrot. Kevergetés közben enyhén megbarnítjuk, hozzáadjuk a tejszínt és a mákot. Időnként megkeverve forrásig főzzük.

A Milka csokoládét darabokra törjük, és a tejszínes öntetbe keverve felolvasztjuk.

Az edényt fedővel lefedjük, a gombócokat kb. 15 percig gőzöljük. A szilvákat hosszában négy egyenlő darabra vágjuk. A szilvabefőtt levéből 3 evőkanálnyit csomómentesen összekeverünk az étel­keményítővel. A megmaradt szilvalevet forrásig főzzük. Hozzákeverjük a feloldott ételkeményítőt, rövid ideig ismét feltesszük főni, és hozzáadjuk a szilvákat is. Fahéjjal és szegfűszeggel ízesítjük. A meleg szilvakompótot kiszedjük 4 tányérba. Mindegyikbe beleteszünk egy gombócot. Világos máköntettel leöntve tálaljuk.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése