Csokoládés-narancsos márványpiskóta

Hozzávalók:
5 evőkanál kakaópor, 4 evőkanál forró víz, 3 evőkanál + 1 és 1/2 bögre cukor, 2 evőkanál + 1/2 bögre olaj, 2 és 1/4 bögre finomliszt, 1 evőkanál sütőpor, 1 teáskanál só, 3/4 bögre hideg víz, 7 tojássárgája, 7 tojásfehérje, 1 evőkanál reszelt narancshéj

Narancsos mázhoz:
1/2 bögre sütőmargarin, 2 bögre porcukor, 2 evőkanál narancslé, 1/2 teáskanál frissen reszelt narancshéj

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 160 °C-ra. Egy tálban keverjük össze a kakaót és a forró vizet. Keverjünk bele 3 evőkanál cukrot és 2 evőkanál olajat, majd tegyük félre. Egy nagy tálban dolgozzuk össze elektromos mixerrel a lisztet, a megmaradt 1 és 1/2 bögre cukrot, a sütőport és a sót. Adjuk hozzá a hideg vizet, a maradék fél bögre olajat és a tojássárgákat, majd kanállal keverjük simára. Egy másik tálban verjük keményre a tojásfehérjéket és óvatosan keverjük bele a tojásos keverékbe. A masszából vegyünk ki 2 bögrényit és keverjük bele a csokoládévá olvadt kakaót. A maradék masszába szórjuk bele a narancshéjat. 26 cm-es formát sütőmargarinozzunk ki, majd kanalazzuk bele a narancsos tészta felét. Kanalanként halmozzuk rá a csokoládés massza felét. Újra a narancsos, majd a csokoládés réteg következik. Késsel óvatosan keverjük meg a tésztát egy kicsit, hogy márványos hatású legyen. Süssük addig, amíg a tészta közepe rugalmasan vissza nem ugrik amikor finoman megnyomjuk. A formában hagyjuk kihűlni, majd tegyük egy tányérra.

Narancsmáz:
A margarint egy lábasban felolvasztjuk, levesszük a tűzről és fokozatosan keverjük bele a porcukrot, majd a narancslét és a narancshéjat. Dolgozzuk simára és a kívánt sűrűségűre. Ha szükséges, adjunk hozzá még narancslét. Kenjük meg vele a süteményt, hagyjuk hogy a máz szabadon folyjon az oldalán. Tetszés szerint díszítsük.

Elkészítés: 90 perc
Sütési idő: 30 perc

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése