Karácsonyi narancsos töltött keksz

Hozzávalók (60 darabhoz):
1 db narancs, 5 dkg cukrozott narancs, 50 dkg finomliszt, 1 kávéskanál sütőpor, só, 25 dkg lágy vaj vagy margarin, 20 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 1 tojás.

A töltelékhez, díszítéshez:
15 dkg őszibaracklekvár, 2 evőkanál őszibaracklikőr, 2 csepp zöld ételfesték, 15 dkg málna- vagy ribizlilekvár, 2 evőkanál málnaszörp, 15 dkg sárgabaracklekvár, 2 evőkanál barackpálinka, 5 dkg vaníliás cukor.

Elkészítés:

A narancsot mossuk meg alaposan forró vízben. Töröljük szárazra, a héját reszeljük le, a levét facsarjuk ki, szűrjük le. A cukrozott narancshéjat vágjuk apróra vagy daráljuk le. A liszthez szórjuk a sütőport és egy csipet sót. A vajat kézi robotgéppel keverjük fényesre a cukorral. Szórjuk hozzá a reszelt és cukrozott narancshéjat, a tojás sárgákat és a tojást. Dolgozzuk bele a sütőporos lisztet, narancslevet. Formázzunk belőle cipót, fóliába csomagolva hűtőszekrényben pihentessük egy éjszakán át. A sütőlapot béleljük ki sütőpapírral, majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát három mm vékonyra.

Szúrjunk ki belőle csillag, virág vagy szív alakzatokat. Rakosgassuk őket egyenként a sütőlapra. A kiszaggatott formák felét azonos, de egy-két mérettel kisebb formával szúrjuk ki. Fél órára tegyük hidegre. Előmelegített sütőben süssük középső rácson nyolc-tíz percig. Tepsiben hagyjuk hűlni, majd tegyük rácsra.

Tipp:
Jól záródó fém-vagy műanyag dobozban két-három hétig eltartható a sütemény.
Három edényben, külön-külön egy percig forrósítsuk az őszibaracklekvárt a likőrrel, a málnalekvárt a málnaszörppel, a sárgabaracklekvárt pedig a barackpálinkával. Szűrjük át, hagyjuk hűlni. A lyukas lapokat szorjuk meg porcukorral. A lekvárokat töltsük nejlonzacskókba. Sarkukat kivágva pöttyözzük meg a három részre osztott teli lapocskákat. Nyomjuk a tetejükre a porcukros párjukat. Hagyjuk száradni.

Forrás: topreceptek.blogspot.com

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése