Hogyan főzzünk otthon szaloncukrot?

A régi asszonyok fejében ez a kérdés soha nem merült fel, hiszen akkoriban nem volt ennyiféle szaloncukor. Manapság már bármelyik üzletben lehet kész szaloncukrot vásárolni, és ráadásul rengeteg ízben. A házilag készített cukorka azonban sokkal ízletesebb, finomabb, és nem utolsósorban – mivel mi készítettük -, tudjuk, hogy mi van benne.



Hozzávalók:

- 1 kg cukor,
- 3 dl víz,
- 2-3 evőkanál feketekávé,
- kakaó,
- csokoládéreszelék,
- 1-2 citrom vagy narancs,
- likőraromák.
- csomagoláshoz selyempapír, celofán, díszes csomagolópapír, alufólia, aranyszál.

Elkészítés

Egy kg cukorhoz 3 dl vizet adunk és addig főzzük, míg szálasodni nem kezd. Ezután a cukrot áttöltjük egy vízzel kiöblített, nagyobb porcelántálba, vízzel gyengén meglocsoljuk, és hideg helyre tesszük.

Mikor kihűlt, fakanállal addig keverjük, míg szép hófehér pép lesz belőle. Annyi részre osztjuk, ahányféle ízű szaloncukrot akarunk készíteni. Az egyes részeket az illető ízzel külön-külön felmelegítjük és hideg fémlapra helyezett, fenék nélküli fadobozba töltjük. Ha kissé megkocsonyásodik, megnedvesített késsel lesimítjuk és kocka vagy téglalap alakúra vágjuk. Mikor az egyes darabok véglegesen megszilárdultak, becsomagoljuk őket.

Kávé ízű szaloncukrot pár kanál feketekávéval készíthetünk, narancs- és citromízűt úgy csinálhatunk, hogy finom reszelőn lereszeljük 1-2 citrom vagy narancs héját, és levükkel együtt beleöntjük a felmelegített szirupba. Ugyanúgy keverhetünk a cukorszirupba kakaót, csokoládét vagy menta-, esetleg másfajta likőraromát is.

Forrás: noiportal.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése