Édes élet – cukor nélkül? Cukorhelyettesítők

A fogyókúrában és a diétákban arra törekszünk, hogy megszokott ételeink, ízeink megmaradjanak akkor is ha eredeti formában nem fogyaszthatjuk őket. Ezért törekednek gyártók, élelmiszerelőállító cégek, laborok olyan édesítőszer előállítására, mely a cukorral azonos, vagy ahhoz nagyon hasonló ízt tud produkálni, de kalória értéke minimális. Ezt a tuljadonságot nem csak fogyókúrában, hanem cukorbetegségeben is remekül ki lehetne használni. Sajnos azonban egyik sem közelíti meg a cukor színvonalát. Egyik keserű, másiknak fémes az utóíze, a harmadik nem tűri a főzést, a negyediktől pedig nagyon szomjas lesz az ember.

Lássuk tehát a leggyakrabban használt cukorhelyettesítőket, és mesterséges édesítőszereket: hogyan illeszthetők be a cukorbeteg diétába illetve a fogyókúrába, illetve mennyire egészségesek vagy éppen károsak?

Becsapva
Az agy rá van állva a normánl 5-5.5 mmol/l vércukorszintre. Ennél alacsonyabb szinten “kikapcsol”, mert nem kap elég tápanyagot, un. hipoglikémia alakul ki. Ennél magasabb szinten (cukorbetegség esetén) azonban, ha tartósan fennáll, akkor a szervezet szövetei, erei károsodnak. Mindkét állapot elkerülendő, így a szervezet gondoskodik arról, hogy a normál vércukor szint állandó legyen. Sok helyen olvasni azonban hogy a cukor káros, elhízást okoz stb. sőt egyes irodalmak addig mennek, hogy fehér drognak nevezik. Olvasni lehet olyan beszámolókat is, amiben azt írják, hogy amint megvonta az illető az étrendjéből a cukrot sokkal fittebb, egészségesebb lett.
Tény, hogy nagyon sok feldolgozott élelmiszerben jelen van a cukor, és ha meg akarunk szabadulni tőle nem csak azzal kell számolni, hogy sok ,eddig megszokott élelmiszerről le kell mondanunk, hanem azzal is, hogy szabályos megvonási tünetek léphetnek fel. Ennek elkerülésére az ember becsaphatja magát mesterséges édesítőszerekkel, de erre a szervezet többféleképpen reagálhat: az agy, ha édes ízt érez várja a “mennyei mannát”, ugyanis az édes íz tapasztalásakor a szervezet felkészül arra ,hogy kap valamit, amit fel kell dolgoznia, és ha 0 kalóriás édesítőszer okozta az édes ízt, akkor egyes emberekből ez éhséget, szomjúságot, ingerlékenységet válthat ki. Elindulhat egy kissé emelkedett inzulin elválasztás az édes íz hatására, és ez lejjebb csökkenti a vércukrot. Ezért ha mesterséges édesítőszerrel készült termékeket fogyasztunk, akkor érdemes mellé gyümölcsöt vagy teljes kiőrlésű termékeket enni, így idővel meglesz a vércukor szint emelkedés is, és nem leszünk éhesek. A másik alternatíva a cukoralkoholok, cukorhelyettesítő készítmények fogyasztása, melyek tartalmaznak ugyan kalóriát, de sokkal előnyösebb a hatásuk a szervezetre, mint mesterséges társaiknak.

Cukorhelyettesítők

A cukorhelyettesítők olyan kalóriatartalommal rendelkező anyagok, melyek lassabban emelik meg a vércukorszintet, mint a normál cukor. Ezért cukorbetegségben be kell számolni őket, fogyókúrában pedig csak mértékkel alkalmazhatók. Jól beilleszhetők cukor helyett azokba az ételekbe, ahol nem csak a cukor édes íze de tömege, volumene is számít, pl. piskóták, lekvárok, csokik, cukorkák, édes krémek stb.

A fruktóz -gyümölcscukor
A cukornál 30-50%-al édesebb, de árban kb 8-9x annyiba kerül. A fruktózt egyes celebjeink is beépítették nevükkel, programjukkal fémjelzett ételeikbe, nagyon helyesen tették, hiszen segíthetnek akkor ha az elhízásban nagy szerepet játszik a vércukorszint emelkedés, és az illető a sok édesség miatt hízott el. Az elhízásban jelentkező inzulin rezisztenciát is képes egy ideig visszaszorítani. Így mértékkel fogyasztva jól alkalmazható fogyókúrában

A szorbit vagy szorbitol
Egy un. cukoralkohol vagyis átalakított cukor, melynek édesítő ereje, fele harmada a cukorénak, de 2x 3x annyiba kerül. A szénhidrát-anyagcsere köztes termékeként a szorbit a természetben sok gyümölcsben, de főként a szilvában található meg. 2,4 kcal/g energiatartalma valamivel alacsonyabb, mint a cukoré. A cukorral ellentétben az emberi szervezetben való lebontásához nem szükséges az inzulin, a tiszta szorbitot ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. Fontos azonban, hogy mivel energiát szolgáltat, így a napi szénhidrát mennyiségbe számolják be.
A szorbitszirup a szorbit mellett tartalmaz mannitot és más rövidláncú cukrokat is (oligoszaharidok). Mivel az oligoszaharidok emésztéséhez szükséges inzulin, nem alkalmazható a cukorbetegeknek szánt élelmiszerekben.
A szorbit enyhén vízbenoldható, hővel és savval szemben stabil. Cukorhelyettesítőként nem idéz elő fogszuvasodást. A szorbit veszélytelennek számít. Nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést, gyomorgörcsöt, hányást okozhat. Ezért azokon az élelmiszereken, amelyek 10%-nál több cukorhelyettesítőt tartalmaznak, a „túlzott mennyiségű fogyasztása hashajtó hatású” figyelmeztetést kell feltüntetni. Fogyasztása csak kis mennyiségben (napi 30-50g) ajánlott. Egyes esetekben szacharinnal (lásd később) keverik, hogy élvezeti értéke nagyobb legyen. A szacharin mesterséges édesítőszer.

A maltit vagy mailtitol
A keményítőből előállított maltit kémiailag a cukoralkoholokhoz tartozik.Tisztán édes ízű, édessége a cukor édességének 60-90%-a. Energiatartalma is kissé alacsonyabb a cukorénál, kb. 2,4 kcal/g. A tiszta maltit hasznosításához az emberi anyagcsere nem igényel inzulint, fehér kristályai ezért diabetikus készítményekhez is használhatók. A napi energia , szénhidrátmennyiségbe szintén be kell számolni.
A maltit-szirup 50-77 %-os maltit tartalma mellett glükózt és rövidláncú többszörös cukrot is tartalmaz, amelyek anyagcseréjéhez inzulinra van szükség, ezért diabetikus élelmiszerekben nem alkalmazható. A vízben oldódó maltitnak tisztán édes íze van, amely jól harmonizál más cukorhelyettesítőkkel és édesítőszerekkel. Édes volta ellenére ez a cukorhelyettesítő nem okoz fogszuvasodást. Veszélytelennek számít. Nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést, hasfájást és puffadást okozhat, ezért azokat az élelmiszereket, amelyekben a cukorhelyettesítő anyagok aránya meghaladja a tíz százalékot, a „nagyobb mennyiség fogyasztása hashajtó hatású” figyelmeztetéssel kell ellátni.

A xilit (nyírfacukor)
A xilitről is szinte ugyanazt el lehet mondani, mint a fenti cukoralkoholokról. A xilózból állítják elő, mely mohoszacharid, vagyis egy cukorféleség. A xilit édesítőereje a 90%-a a cukorénak, és 75%al alacsonyabb a kalóriatartalma. (2,7kcal/g) A szénhidrát anyagcsere közti termékeként a szervezetben is megtalálható. Mivel cukoralkohol a társaihoz hasonlóan felhasználása szintén nem igényel inzulint, de a napi energiabevitelbe be kell számítani. Nyírcukorként is ismerik mert a nyírfában lévő xilánból is elő lehet állítani. Fontos megjegyezni, hogy a glikémiás indexe 7, azaz nagyon lassan szívódik fel, segít kialakítani a teltségérzetet, így jó alapot ad a cukor helyettesítésére a fogyókúrában. Segít a cukorfüggőség leküzdésében. Lúgosító hatásának köszönhetően a Candida diéta során is bátran fogyasztható. Szintén gátolja a fogszuvasodást, mert a száj baktériumai nem képesek hasznosítani. Tisztán édes ízű, szorbittal keverve a cukorral azonos mértékben édesít.

Jázminpakóca vagy Stevia Rebaundiana
Az utóbbi években a cukor betegek és a fogyókúrázók körében szinte “hangsebességgel” terjedt el az a dél-amerikai növény. Magyarországon is termeszthető tavasztól késő őszig szabadban vagy ablak között napfényes helyen tartható, télre viszont fagymentes helyre kell tenni. Levelében megtalálható ásványi anyagok a cézium, a magnézium, a kálium, a foszfor, a cink, a vas, a kobalt, és a mangán. Tartalmaz P, A, E, C vitamint, béta-karotint, nikotinsavat, egyedülálló illóolajokat, aminosavakat és pektineket. Jelenleg az EU-ban sem adalékanyagként, sem cukorhelyettesítőként ne lehet még hivatalosan felhasználni. Hogy miért olyan népszerű: leveleiben található nedvek (glikozidok) miatt a levele 3x a kivonata pedig akár 300x édesebb a cukornál, nincs kalóriatartalmuk. Az édes íz lassan alakul ki és tovább tart. Nagy mennyiségben fogyasztva édesgyökérre emlékeztető mellékízt ad. Jól tűri a hőt, antibakteriális, és antivirális, (baktérium és vírusellenes) nem okoz fogszuvasodást. Intenzív édes íze alkalmassá teszi alacsony szénhidrát bevitelű étrendekben édesítésre. Egyes tüneteket, mint amilyen az elhízás, a cukorbetegség, az allergia, az érelmeszesedés, vagy a magas vérnyomás, előnyösen befolyásolhat. A vércukorszintre nincs hatása, sőt még kissé növeli is a glükóztoleranciát, ezért cukorbetegek számára is használható. Magyarországon táplálékkiegészítők formájában lehet hozzájutni.

Forrás: http://dietetika.info/

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése