Édesítőszerek - táblázat

Alapvetően kétféle édesítési mód van:
- a mesterséges édesítőszerek (ezek szintetikusak, nincs vércukorszint-emelő hatásuk, így nem kell beszámítani a napi szénhidrátbevitelbe)
- a cukorpótlók (ezek természetesek, és mivel szénhidrát-származékok, van vércukorszint-emelő hatásuk. Ha ebből fogyasztunk, be kell számítani a napi szénhidrátbevitelünkbe.
A másik fontos tudnivaló a mesterséges édesítőszerekről, hogy vannak közöttük hőállóak (vagyis nem veszítik el sütéskor, főzéskor az édesítő erejüket), és vannak olyanok, amelyeket ilyen célokra nem lehet használni (olyan, mintha bele sem tettük volna az ételbe). Természetesen vannak egyéb tulajdonságaik is, de ezeket az érdeklődő olvasóközönség megtalálhatja a korábbi írásomban, illetve vonatkozó szakirodalomban.

Tekintsük át, hogy adott, kereskedelemben kapható mesterséges édesítőszerek és cukorpótlók milyen alapanyagokból állnak, illetve milyen arányban kell őket adagolni (a csomagoláson levő információ alapján).
Alapvetően 3 formában lehet cukor pótlására való készítményeket kapni:
- a megjelenésében leginkább porcukorhoz vagy kristálycukorhoz hasonlító édesítőpor formájában
- az apró tablettában, amelyeket általában úgy csomagolnak, hogy könnyen lehessen adagolni
- folyékony formában (ezek csomagolása véleményem szerint elégtelen, mert nem lehet rá úgy lyukat vágni / fúrni, hogy számolható cseppek jöjjenek ki a flakonból. (Nem lehet úgy csepegtetni, mint a szemcseppet például.)
Értelemszerűen a porok kanállal, szórással adagolhatók ki, a tabletták, mivel darabosak, kiszámolhatóak, a folyékonyakat pedig csepegtetve öntjük ki.

Édesítőporok:



Édesítő tabletták:



Folyékony édesítőszer



Egyéb édesítőszerek



Forrás: http://cukorbeteg.blog.hu/2009/05/25/ujra_az_edesitokrol

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése