Csokipótló karob

A szentjános fa termése, a karob sokoldalúan felhasználható egészséges kakaópor pótlóként, süteményekbe. Pirítatlan változata sűrítésre is.


A fa

A jánoskenyérfák családjába tartozó szentjánoskenyér (Ceratonia siliqua) Kis-Ázsia területén őshonos, de megtalálhatjuk az egész mediterrán térségben, és Dél-Európában gyakorlatilag mindenhol megterem.

Nevezik méz-sáska fának is, angol neve egyszerűen sáska fa (locust tree), de a törököknél például kecskeszarvnak hívják, valóban szarvra emlékeztető termése miatt. Nevét Keresztelő Szent Jánosról kapta, aki sokáig ennek a növénynek a termésén tengődött a Biblia szerint. Ez az érdekes fafajta akár száz évig is terem. Nemcsak a termést hasznosítják, nedvéből szirup és szesz is készülhet.

A szentjános fa termése


A szentjános fa termése: szentjánoskenyér, más néven karob

A grandiózus, akár 10 méteresre is megnövő szentjánoskenyér fa ősszel virágzik. Tavaszra megérnek 20 centis barna, fényes, hüvelyes termései, a karobok. A kemény húsú, héjas termésben lencsényi, húsos magokat találunk, melyek kiszárítva egyforma méretűek, ez a megbízható méret az oka, hogy az ókortól a karob magja, mint az ékszerek és arany mérőegysége terjedt el a Közel-Keleten. A keraton görög szó lett így a ma is használt karát szavunk elődje.

A karobot szárítják és őrlik, semmilyen adalékot nem tesznek hozzá, így kerül forgalomba. A karobpor vitaminokban és kalciumban is gazdag.

Mire használhatjuk a konyhában?


A karob magjáből őrölt por pirítva nagyon hasonlít a kakaóporhoz, így annak helyettesítésére is használhatjuk. Kevésbé édes, ezért másfélszeres mennyiség kell belőle. Előnye még, hogy energia- és zsírtartalma alacsonyabb, gluténmentes, és nem tartalmaz koffeint sem.

Használják sűrítésre és ízesítésre is. Többféle pörkölési szintű karob kapható, főleg Nyugat-Európában. Szakértők szerint a világos a legjobb minőségű.


Karobos desszert


Az élelmiszeriparban gyümölcslevek, gyümölcskészítmények sűrítésére használják. A gluténmentes irányzatot követők ezzel habarhatnak például főzelékeket. Nagyobb babáknak tápszer helyett is lehet adni, kapható rizzsel kevert bébitápszer helyettesítő formában.

Kutyaédességet is készítenek belőle, érdemes figyelni, hogy mivel kényeztetjük négylábúainkat, ugyanis a kakaóbab és a csokoládé alkaloidja, a theobromin mérgező a kutyák minden fajtájára.

Teljesen csokinak tűnik


A reform élelmiszereket áruló boltokban kapható.


Forrás: Mindmegette

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

A századforduló népszerű csemegéje sokat vesztett népszerűségéből, de igazi értékeit napjainkban kezdjük ismét felfedezni.
A termetesre növő növény tavasszal hozza gyümölcsét, a körülbelül 20 cm hosszúságú hüvelyes termést, a karobot. A gyümölcsök nagy, barna, fényes hüvelyek, melyek vékony héja alatti kakaóbarna, kemény hús jellegzetesen szentjánoskenyér illatú. Az illatos húsban lencsényi, édeskés, húsbevonattal ellátott magok fejlődnek, melyek teljesen egyforma méretűek, ezért is használhatták mérőeszközként az ókorban. Egyezményes megállapodás szerint egy mag súlya éppen egy karát volt.

A mai ember a karobot már nem nyersen, hanem feldolgozott formában fogyasztja. A biotermesztésből származó karob feldolgozása során csak fizikai beavatkozás (aprítás, pörkölés, őrlés) történik, semmilyen kémiai adalékanyagot, segédanyagot vagy kezelést nem kap, ahogy a termesztés során sem alkalmaznak vegyszereket.
A nyugat-európai piacon többféle színű, azaz többféle pörkölési fokozatú karob kapható. Természetgyógyászok egybehangzó véleménye szerint a legjobb minőségű az enyhén pörkölt, hehát világos színű, vegyszermentes termék.
A karob állaga, színe, íze igen erősen hasonlít a kakaóéra, így annak helyettesítésére teljes mértékben alkalmas. Mindezen túl rengeteg előnye is ismert a kakaóval szemben:

A karob és a kakaó összetétele




• energiatartalma és zsírtartalma jóval kisebb a kakaóénál
• szénhidráttartalma nagyobb, ezért hozzáadott édesítőszert a felhasználás során nem igényel
• a karob gluténmentes, emellett kisebb a fehérjetartalma is, ezért az allergiások jobban tűrik
• a karob oxálsavmentes, nem tartalmaz sem teobromint, sem koffeint
A karobot a sütő- és édesipar egyaránt alkalmazza, de kevesen tudják, hogy a kakaó helyettesítésén túl szélesebb körben is felhasználható. Jó sűrítőanyag, mely főleg a gluténmentes étrendben jelenthet változatosságot habarások, rántások készítésekor, de főtt szendvicskrémek adalékanyagaként is használhatjuk. Reggeli italként nemcsak nemcsak tehéntejjel, hanem kecsketejjel és szójatejjel készítve is kiváló.

Forrás: retro-food

1 megjegyzés:

ajolovaskatona írta...

Kedves ismeretlen!
Sehol nem olvastam még ennyire szakmai, ugyanakkor hihetetlenül érdekes leírásokat szinte mindenről, ami a cukrászat témaköre.
Köszönöm szépen. Sokat tanulok belőle.

Megjegyzés küldése