Stevia

Stevia- avagy a cukor-kór vége!

Jelenlegi ismereteink szerint a Stevia növény az egyik olyan természetes anyag amely helyettesítheti a cukrot!

Mellékhatásoktól mentes természetes édesítőszer.

Műanyagok helyett használja a természet csodáját!

Egy csomag 15-20 kg cukorral egyenértékű!

Használható sütéshez,főzéshez egyaránt. Nagyon kis mennyiség kell belőle.Íze a hő hatására nem változik.

A Stevia fogyasztásával úgy elégítheti ki édesség utáni vágyát, hogy nem visz be plussz kalóriát!

A Stevia nem okoz fogszuvasodást!

A Steviának nincsenek ismert mellékhatásai!



De lássuk a részleteket:

Mi a sztívia?

A Stevia Rebaudiana Bertoni a fészkesek családjába tartozó szubtrópusi, évelő, Paraguay-ban őshonos növény. A Stevia családba tartozó 154 faj közül csak kettőnek édesek a hajtásai, a Rebaudiana Bertoni az egyik.

Mire jó a sztívia?

A növényből kivont, édes ízért felelős steviol-glükozidok különösebb lebontás nélkül emésztődnek és ezért kalória-értékük rendkívül kicsi. Cukorbetegek is fogyaszthatják. Néhány dán és brazil tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegség ellen is ígéretes, enyhíti az inzulin-függést, szabályozza az inzulinszintet. Más tanulmányok vérnyomáscsökkentő, hasnyálmirigy-segítő hatásairól számolnak be, valamint bizonyos ásványi anyagtartalma sem mellékes (A és C vitamin, cink, rutin, magnézium, vas, stb.).

A világ különböző részein (Paraguay, Brazília, Mexikó, Japán, Kína, Dél-Korea, Malajzia, Thaiföld) ételek és italok édesítésére használják. Főzésre is alkalmas, mert a hatóanyaga nem bomlik le a melegítéstől. Fogyasztása nem okoz fogszuvasodást, és az ázsiai több évtizedes használat alatt egyetlen mellékhatásos esetet sem jegyeztek fel.

Kik ellenzik a Sztívia használatát? Ez már összeesküvés elmélet. Olvassa el az alábbi cikket:
http://www.geocities.com/all_are_one.geo/hun/stevia.html

Hypoglikémia (túl alacsony vércukorszint)

Tudományos kutatásokból fény derült arra, hogy a sztívia szabályozza a vércukor-szintet a testben, ezáltal segíti a máj és lép működését is.

Magas vérnyomás

A tanulmányok tanúsága szerint a sztívia segít a magas vérnyomás csökkentésében.

(Referencia: A double-blind placebo-controlled study of the effectiveness and tolerability of oral stevioside in human hypertension Paul Chan, Brian Tomlinson, Yi-Jen Chen, Ju-Chi Liu, Ming-Hsiung Hsieh, Juei-Tang Cheng British Journal of Clinical Pharmacology 2000 50:3 215)

Gyulladások

A sztívia meggátolja sok káros baktérium és vírus szaporodását, így hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza és szájfertőzés ellen is.

Bőrbetegségek

Paraguay-ban a guarani indiánok már több száz évvel ezelőtt is a sztíviából nyert folyadékot alkalmazták a sebek gyors gyógyítására. Egyik érdekes tulajdonsága, hogy segít megakadályozni a hegesedést. Alkalmazzák még dermatitis, eczema, seborrhoea ellen is. Bőrregeneráló hatása miatt sokan kozmetikai célokra használják.

Emésztés

Teaként fogyasztva a sztívia hatékonyan javítja az emésztést, és hasfájás esetén is segítséget nyújthat.

Bővebb infót itt találsz:
http://www.steviashop.hu/

Egyelőre csak angol nyelven elérhető orvosi tanulmányok:

- Safety Research Institute for Chemical Compounds Co., Ltd., 363-24 Shin-ei, Kiyota-ku, Sapporo 004-0839, Japán: Sekihashi K., Saitoh H., Sasaki Y.: Genotoxicity studies of stevia extract and steviol by the comet assay. Jap. Toxicol Sci. 2002. Dec. 27. Suppl 1:1-8.

- Department of Endocrinology and Metabolism, Molecular Diagnostic Laboratory, Aarhus Amtssygehus, Aarhus University Hospital, Aarhus, Dánia: P. Jeppesen, S. Gregersen, S. Rolfsen, M. Jepsen, M. Colombo, A. Agger, J. Xiao, M. Kruhoffer, T. Orntoft, K. Hermansen: Antihyperglycemic and blood pressure-reducing effects of stevioside in the diabetic Goto-Kakizaki rat. Metabolism. 2003 Mar;52(3):372-8.

- P. Jeppesen, S. Gregersen, K. Alstrup, K. Hermansen: Stevioside induces antihyperglycaemic, insulinotropic and glucagonostatic effects in vivo: studies in the diabetic Goto-Kakizaki rats. Phytomedicine. 2002 Jan;9(1):9-14.

- P. Jeppesen, S. Gregersen, C. Poulsen, K. Hermansen: Stevioside acts directly on pancreatic beta cells to secrete insulin: actions independent of cyclic adenosine monophosphate and adenosine triphosphate-sensitive K+-channel activity. Metabolism. 2000 Feb;49(2):208-14.

- College of Pharmacy, Nihon University, Chiba, Japán: K. Yasukawa, S. Kitanaka, S. Seo: Inhibitory effect of stevioside on tumor promotion by 12-O-tetradecanoylphorbol-13-acetate in two-stage carcinogenesis in mouse skin. Biol Pharm Bull. 2002 Nov;25(11):1488-90

- Department of Applied Chemistry, Osaka Institute of Technology, Japán: T. Terai, H. Ren, G. Mori, Y. Yamaguchi, T. Hayashi: Mutagenicity of steviol and its oxidative derivatives in Salmonella typhimurium TM677. Chem Pharm Bull (Tokió). 2002 Jul;50(7):1007-10.

- Department of Medicine, Taipei Medical University-Wan Fang Hospital, Taiwan: Hsu Y.H., Liu J.C., Kao P.F., Lee C.N., Chen Y.J., Hsieh M.H., Chan P.: Antihypertensive effect of stevioside in different strains of hypertensive rats. Zhonghua Yi Xue Za Zhi (Taipei). 2002 Jan;65(1):1-6.

- Chan P.,B. Tomlinson, Chen Y.J., Liu J.C., Hsieh M.H., Cheng J.T.: A double-blind placebo-controlled study of the effectiveness and tolerability of oral stevioside in human hypertension. Journ. Clin. Pharmacol. 2000 Sep;50(3):215-20.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése