Az igazi ropogós fagyitölcsér

Hozzávalók (5 rendes méretű tölcsér):

25 g rétesliszt
25 g finomliszt
25 g vaj
25 g porcukor
1 púpos kávéskanál kakaópor (elhagyható vagy helyette méz)
csipet só
késhegynyi sütőpor
1 tojásfehérje

Elkészítés:

Az ostyasütővasat a gázon felmelegítem.
Összeöntöm a liszteket, porcukrot, sütőport, kakaót, sót, megkeverem. Hozzáteszem a fehérjét. A vajat meglágyítom, azt is beleteszem, és villával összekeverem.
Az ostyasütőre helyezek 1 teáskanál masszát, összecsukom, kissé(!) meg is nyomom, hogy ne legyen túl vastag, és lehúzom a lángról. Összesen kb. egy percig sütöm. Felnyitom, és késsel elkezdem lefejteni, közben már tekerem is fel. Vigyázni kell, nehogy megégessen a sütő! Leveszem a tölcsért, ekkor már megfoghatóan forró csak, a végét összecsípem (ne folyjon ki a fagyi), még egy kissé tartom, hogy összetekeredve maradjon (10 másodpercnél nem több idő). Megint melegítek a vason, majd újabb ostyát sütök, ugyanígy.
A tölcsérvégeket alufóliával lezárva pár csepp olvasztott csokival is tölthetjük, hogy csokidugó keletkezzen bennük (összecsípés helyett).




Forrás és a kép: Anya főztje




Kókuszkocka

Hozzávalók (23x35 cm-es tepsihez):

Tésztához:


40 dkg liszt
1 tasak sütőpor
8 dkg vaj/margarin
20 dkg kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor
2 tojás
3 evőkanál híg méz
2 dl tej

A mázhoz:

25 dkg vaj
25 dkg porcukor
3 evőkanál kakaópor
8 evőkanál tej
1/2 dl rum



Elkészítés:

A liszttel összekeverjük a sütőport. A vajat, a kristálycukrot és a vaníliás cukrot kikeverjük, hozzáadjuk a tojásokat, a mézet, azután a lisztet és végül a tejet.
A masszát a sütőpapíros tepsibe öntjük, és 35-40 percig sütjük. 10 percig a tepsiben pihentetjük, majd kiborítva hagyjuk az egészet kihűlni, és 4x4 centis kockákra vágjuk.
A mázhoz simára keverjük a vajat a porcukorral és a kakaóporral, hozzáadjuk a tejet, majd mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve összeforraljuk. Lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a rumot, vagy rumaromát.
A tésztakockákat egyenként belemártjuk a csokis masszába, lecsepegtetjük, és a kókuszreszelékbe forgatjuk, majd tálcára tesszük.

Aznap isteni, de némi tárolás után is megállja a helyét!



Forrás: Diával főzni jó, ill. Andi konyhája

A mellékelt képek a Diával főzni jó oldalról vannak.




Almás-marcipános finomság

Hozzávalók(kb. 15 db):

Leveles tésztához:


1 mélyfagyasztott leveles tészta (500 g)

Töltelékhez:

25 g dióbél
1 alma (kb. 200 g)
Fél citrom leve
100 g marcipán massza
3 evőkanál narancslekvár
1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor

Ezenkívül:

1 tasak Dr. Oetker Prémium Puding Bourbon vaníliás
500 ml tej
3-5 evőkanál cukor

Előkészítés:

A leveles tésztát felengedjük. A tepsit sütőpapírral kibéleljük, majd félretesszük. A sütőt előmelegítjük. A diót durva darabokra aprítjuk. Az almát meghámozzuk, négybe vágjuk, magházát eltávolítjuk, vékony szeletekre vágjuk, és a citrom levével megcsurgatjuk.

Elkészítés:

A tésztalapokat egy enyhén belisztezett munkalapon 30 x 40 cm-es lappá nyújtunk. A tésztát 15 egyenlő részre vágjuk. A marcipánt egy nylon tasakba téve (24 x 35 cm) lappá nyújtjuk, majd 15 részre vágjuk. Minden tésztalapokra egy teáskanál lekvárt kenünk úgy, hogy a szélein 1 cm-es sávot szabadon hagyunk. A megkent lapokra egy-egy marcipáncsíkot teszünk, és óvatosan összenyomunk. A marcipáncsíkokat megszórjuk Bourbon Vaníliás cukorral, és az almaszeletekkel befedjük. A diódarabokat az almára szórjuk. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 220 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 200 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 4–5. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 30 perc

A pudingport a tasakon lévő használati utasítás szerint elkészítjük. A süteményt még melegen a vaníliás pudinggal tálaljuk.

Tipp:

Még ízletesebb lehet a sütemény, ha 1 gombóc vanília- vagy diófagylalttal kínáljuk.

Amarettini-muffin

Hozzávalók (Kb. 12 darab):

Tésztához:


125 g Amarettini (mandulás keksz)
1 doboz Dr. Oetker Csokis Muffin alappor
50 ml napraforgó olaj
100 ml tej
1 tojás (közepes méretű)
50 ml mandulalikőr (Amaretto)
Töltelékhez:
250 g mascarpone
25 g porcukor
1 evőkanál mandulalikőr (Amaretto)

Ezenkívül:

1 tasak Dr. Oetker Decor Cukormáz marcipánízű
Kb. 3-4 teáskanál mandulalikőr (Amaretto)

Előkészítés:

A mandulás kekszből 12 darabot félreteszünk, a többit összemorzsoljuk (nejlontasakba tesszük, végét lezárjuk, és egy nyújtófa segítségével összetörjük). A muffin papírformákat a tepsibe helyezzük. A sütőt előmelegítjük.
Elkészítés:
Az alapport a dobozon lévő használati utasítás szerint elkészítjük úgy, hogy 100 ml tejet és a többi hozzávalót (mandulás kekszmorzsát, mandulalikőrt) is a tésztához keverjük. A tésztát két evőkanál segítségével a muffin papírformában egyenletesen elosztjuk. A félretett mandulás kekszet egyenként a tészta tetejére helyezzük. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 15-20 perc

A megsült muffinokat 10 percig a formában, majd egy sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.
Majd a kihűlt muffinokat vízszintesen kettévágjuk.
A mascarponét a cukorral és a mandulalikőrrel egy habverő segítségével jól elkeverjük, majd habzsákba töltjük. A muffinok alsó felén a krémet egyenletesen elosztjuk, majd a muffintetőt a krémre helyezzük.
A cukormázat a tasakon lévő használati utasítás szerint, de víz helyett a mandulalikőrrel elkészítjük, majd a muffinok tetejét tetszés szerint lecsorgatjuk.

Tipp:

A krémet likőr helyett 2 teáskanál mandula aromával ízesíthetjük. A mázat likőr helyett vízzel is elkészíthetjük.



Barackhullámok

Hozzávalók:

Gyúrt tészta:


300 g búzaliszt
1 csapott teáskanál sütőpor
100 g cukor
1 tasak vanillincukor
4 csepp vanília aroma
1 tojás (közepes méretű)
175 g vaj vagy margarin

Égetett tészta:

125 ml víz
25 g vaj vagy margarin
75 g búzaliszt
15 g étkezési Keményítő
2-3 tojás (közepes méretű)
1 késhegynyi sütőpor

Tetejére:

250 g sárgabarack
1 tasak vanília puding
400 ml tejszín
1 tasak ét tortabevonó

Elkészítés:

A gyúrt tésztához a lisztet a sütőporral elvegyítjük, keverőtálba szitáljuk. A többi hozzávalót is hozzáadjuk, és dagasztófejjel ellátott keverőgéppel először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton keverjük. Végül lisztezett munkaasztalon sima tésztává gyúrjuk. Ha ragad, rövid időre a hűtőszekrénybe tesszük. A tésztát (30 x 40 cm-es, kikent, sütőpapírral bélelt) forma aljára kinyújtjuk.
Az égetett tésztához a vizet a vajjal vagy margarinnal felfőzzük. A lisztet az étkezési keményítővel elkeverjük, átszitáljuk. Az edényt levesszük a tűzről, a lisztet egyszerre beleöntjük, és sima gombóccá keverjük, majd keverés közben kb. 1 percig ismét forrósítjuk. A forró gombócot keverőtálba áttöltjük. A tojásokat egymás után, dagasztófejjel ellátott keverőgéppel, a legmagasabb fokozaton hozzákeverjük. A tojásmennyiséget a massza állagától függ, amely akkor megfelelő, ha fényes, és úgy szakad le a kanálról, hogy egy hosszabb csík lelóg. A sütőport a kihűlt tésztába beledolgozzuk. A tésztát csillagcsőrű (8 mm átmérőjű) nyomózsákba töltjük, és hullámvonalban, egyenlő távolságban a gyúrt tésztára nyomjuk.
A sütőlemezt a sütőbe tesszük.

Alsó és felsőfűtés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: 3-4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 25 perc

Sütés után a tésztát a sütőlemezen, süteményrácson hagyjuk kihűlni.

A tetejére a sárgabarackot megmossuk, szárazra töröljük, félbevágjuk, magját eltávolítjuk, és vékony szeletekre vágjuk. A krémport a tasakon levő leírás szerint, de tej helyett 400 ml tejszínnel felverjük, simacsőrű (10 mm átmérőjű) nyomózsákba töltjük, és az égetett tészta hullámok közé nyomjuk. A barackszeleteket ráfektetjük.
A csokoládét a tasakon található leírás szerint felmelegítjük, sarkát levágjuk és a süteményt ezzel díszítjük. Tálalásig hűtőszekrénybe tesszük.

Duplacsokis kuglóf

Hozzávalók:
Tésztához:


300 g étcsokoládé
200 g tejcsokoládé
200 g lágy vaj vagy margarin
200 g porcukor
1 tasak vanillincukor
5 tojás (közepes méretű)
375 g búzaliszt
1 tasak sütőpor
4 evőkanál rum, vagy 2 teáskanál rum aroma


Ezen kívül:

2 evőkanál instant kávépor
100 ml forró víz
2 evőkanál rum, vagy 1 teáskanál rum aroma


Előkészítés:

Az étcsokoládét durva darabokra törjük, gőz felett megolvasztjuk, majd hagyjuk kissé lehűlni. A tejcsokoládét apró darabokra törjük. A kuglófformát kivajazzuk, enyhén belisztezzük. A sütőt előmelegítjük.


Elkészítés:

A margarint vagy lágy vajat egy keverőedénybe tesszük és konyhai robotgéppel habosra keverjük. Hozzáadjuk az étcsokoládét, majd fokozatosan a cukrot, vanillincukrot is hozzákeverjük, míg sűrű masszát nem kapunk. A tojásokat egyenként, félpercenként konyhai robotgép legmagasabb fokozatán a masszához keverjük. A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd a rummal felváltva fokozatosan a masszához adjuk. Végül hozzáadjuk a darabokra tört tejcsokoládét.

A masszát a kuglófformába töltjük, és egyenletesen elsimítjuk.

A sütőformát a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.

Alsó és felsőfűtés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)

Sütési idő: kb. 50 perc

Ha megsült, a süteményt 10 percig a formában, sütőrácson hagyjuk kissé kihűlni, majd a formából kivéve azonnal „megitatjuk”.
Ehhez az instant kávéport forró vízben feloldjuk, hozzáadjuk a rumot, és a még meleg kuglófot meglocsoljuk, majd hagyjuk kihűlni.

Tipp:

A kuglóf elkészített állapotban jól fagyasztható.
Ízlés szerint, tálalás előtt hintsük meg a kuglófot porcukorral.